Cine sunt bushman-ii (bosimanii) ?

Boşimani

Boşimanii sunt un grup etnic ce trăieşte în Namibia şi Botswana, în deşertul Kalahari. Populaţia nomadă de vânători şi culegători San (sau boşimanii) trăia odată în întreaga regiune sudică a Africii, dar influenţele externe i-au restrâns teritoriul la actualul Kalahari, ultimul său refugiu. Astăzi mai există aproximativ 55000, iar dintre ei abia 2000 mai trăiesc exclusiv din vânătoare şi culegerea de plante.

Boşimanii sunt, probabil, cei mai devotaţi ecologişti de pe Terra; ei cred că, dacă nu tratează natura cu respect, riscă să stârnească mânia Fiinţei Supreme. De aceea, vânează şi culeg exact atât cât le trebuie pentru a supravieţui. Cam de înălţimea pigmeilor din Africa Centrală, au fese mari, foarte proeminente, şi coapse vânjoase, care servesc drept „cămară de provizii”, aici depozitându-se hrana consumată în cantităţi mari în perioadele de belşug. Femeile şi copiii îşi petrec cea mai mare parte a timpului culegând plante suculente şi prinzând animale mici, pe care le mânâncă. Orice copil San cunoaşte şi deosebeşte 200 de plante diferite. Bărbaţii sunt vânători excelenţi. Vârfurile săgeţilor pe care le folosesc sunt înmuiate într-o otravă preparată din pupele unor specii de purici.

Se împart în mai multe subgrupuri (gwi, gana, nharo, aueisi, auni-khomani, xoo, juhoansi, xu, kxoe, shua şi kua), având fiecare un teritoriu propriu. Fiecare subgrup este împărţit la rândul său în comunităţi familiale de la 20 la 100 de persoane, care se strâng în jurul surselor de apă în timpul sezonului secetos, pentru ca apoi să se împrăştie. Nu există ierarhie socială şi nici putere politică centralizată.

Comunitatea este întemeiată pe valori cum ar fi egalitatea, complementaritatea şi responsabilitatea. Nu practică nici un cult; singurele lor legături cu lumea spirituală sunt reprezentate de ritualuri în cursul cărora şamanul, în transă, intră în contact cu zeii şi/sau cu spiritele morţilor.

Limbile khoe sau non-khoe (numite în mod obişnuit „limbi cu click”) vorbite de diferitele subgrupuri aparţin familiei khoisan.

Arta

Sunt cunoscuţi pentru picturile şi gravurile rupestre răspândite în întreaga Africă australă, realizate începând din 26.000 î.Hr. până în secolul al XlX-lea d.Hr. Picturile, şi gravurile tratează, printr-o serie de metafore, problemele vitale ale societăţii, cosmologiei şi religiei. Unele dintre ele au strânsă legătură cu activităţile şamanilor şi capătă sens dacă sunt corelate cu credinţele boşimane. Muzica vocală polifonică este astăzi cea mai dezvoltată activitate artistică a lor.

Istoric

Sunt consideraţi primii locuitori ai sudului Africii: erau răspândiţi probabil din regiunea Capului din Africa de Sud până în Zimbabwe. De circa 200 de ani, sub presiunea populaţiilor de păstori khoisan, apoi a celor bantu, boşimanii s-au deplasat, în mai multe valuri, în direcţia deşertului Kalahari.

De la sosirea coloniş­tilor, la sfârşitul secolului al XVII-lea, o parte dintre ei au fost deposedaţi de teritoriile lor. Astăzi puţini mai sunt cei care îşi păstrează modul de viaţă ancestral seminomad; cel mai adesea boşimanii sunt angajaţi la ferme şi sedentarizaţi.

Denumire: san, basarwa.

Sursa text: www.crispedia.ro & www.ro.wikipedia.org Sursa imagine: www.goyamagata.com

PS: Vezi şi articolul www.privesteinsus.wordpress.com/2010/03/08/misiune-in-desert…intre-bosimani/

Despre Th3Lov3OfG0d
- Privesc in SUS - -- Spre ISUS --

7 Responses to Cine sunt bushman-ii (bosimanii) ?

 1. Mihai Marinca says:

  [edit] sincer….am o ura imensa pt misionari si cei ce ii sustin….ce va mananca *** sa va bagati intre ei? ……slujiti-l pe domnu’ si convingeti-ma pe mine sa cred in el….si lasati-i in pace!

  • Th3Lov3OfG0d says:

   M-am vazut nevoit sa iti editez comentariul. Nu inteleg care e problema? Ce e rau in lucrarea pe care o fac misionarii? E gresit sa oferi tratament medical celor ce nu-l primesc? E gresit sa realizezi surse de apa potabila? E gresit sa te interesezi de oamenii carora nimanui nu-i pasa? E gresit sa le spui ca este iertare pentru pacatul lor ?
   Din punctul de vedere al unui om egocentric toate astea sunt gresite, dar in conformitatea cu cuvintele lui Isus toate astea sunt obligatorii pentru un crestin autentic.

   • mada says:

    Daca ei au decis sa traiasca si sa locuiasca in astfel de conditii, de ce sa-i deranjam…e problema lor ca nu au dorit si nu doresc sa evolueze…De ce au ramas doar 2000 care mai trăiesc exclusiv din vânătoare şi culegerea de plante? Pentru ca ceilalti au evoluat, s-au emancipat. Una e sa-i ajuti sa evolueze si alta e sa-i incurajezi sa duca acelasi trai…oferindu-le tratament medical si surse de apa potabila…
    parerea mea 😉

   • Th3Lov3OfG0d says:

    Evoluţia nu-şi găseşte rostul în această discuţie (de fapt nu şi-l găseşte deloc, oricât ar promova-o unii).
    Când mediul înconjurător nu-ţi permite să strângi sau să produci mai mult decât poţi mânca, iar statul are tot interesul să te menţină în starea în care eşti, nu îţi rămân prea multe alternative. Tot ce poţi face este să te mulţumeşti cu ceea ce ai: familia, hrana din acea zi, coliba şi poate sănătatea. Statul are tot interesul să-i păstreze ca „piese de muzeu”, prea multe obiective turistice nu au, deci … e în avantajul lor să prezinte oameni care trăiesc „în sălbăticie”, hrănindu-se cu ce le oferă natura, mulţumindu-se cu o colibă, ş.a.m.d. Asta este motivul pentru care nu le oferă nici un act (certificate de naştere, cărţi de identitate) şi nici măcar vaccinurile pe care orice copil trebuie să le primească.
    Este imposibil ca un om modern să înţeleagă situaţia fără ieşire în care ei se găsesc. Poate 1 lună de viaţă în mijlocul lor ţi-ar schimba mentalitatea, dar se pune întrebarea ai fi dispus(ă) să faci asta. Oricum în lumea postmodernă în care trăim, sunt prea puţini cei care nu sunt afectaţi de virusul egocentrismului şi să fie sensibil la nevoile celui de lângă el. Ce să mai zicem şi să mai facem: tăicuţu’ Darwin ne-a învăţat că „doar cel puternic supravieţuieşte”, deci … trebuie să dăm din coate. Halal teorie!

 2. mada says:

  Nu e nevoie sa traiesti printre ei sa-ti dai seama ce greu o duc. Problema e alta, ei sunt prea ecologisti pentru a renunta la stilul lor de viata. Si cum spuneai e vina autoritatilor ca nu vor sa-i ajute, dar e si vina acelora care ii considera niste piese de muzeu si merg doar sa-i viziteze si sa le cunoasca istoria…si bineinteles sa-si umple blogg-urile si site-urile cu istoria lor, facandu-si publicitate. De vorbit stiti sa vorbiti…si sa scrieti. Intrebam mai sus de ce au ramas doar 2000 care mai trăiesc exclusiv din vânătoare şi culegerea de plante? Asta nu-ti da de gandit nimic? Eu am raspuns deja…
  parerea mea 😉

 3. Pingback: Un nou site de misiune… « Misiunea bisericii este misiunea…

 4. deivid says:

  zmzzmmzmzmz

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: